Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

По нов критерий определят кои пътни участъци са опасни

Нормативна промяна ще включи нов критерий при определянето на участък от пътя с концентрация на пътно-транспортни произшествия - това ще бъде броят на ранените и загиналите в дадения участък, съобщи в ефира на Дарик Дафинка Пангарова от Агенция "Пътна инфраструктура".

Промяната ще залегне в наредбата за установяване и обезопасяване на участъците с концентрация на пътни произшествия. Пангарова обясни още, че към момента агенцията инспектира състоянието на магистралите ежемесечно, на три месеца се прави проверка на първокласните и второкласните пътища, а на половин година се проверяват третокласните.

В повечето европейски държави за да бъде обявен даден участък за такъв с концентрация на пътно-транспортни произшествия, в него трябва да има поне 6-ма ранени и загинали за период от 3 години назад. У нас тези участъци се определят единствено на базата на брой катастрофи спрямо брой преминали автомобили за период от 24 часа. Затова наредбата ще прегледана и променена, обясни Дафинка Пангарова.

В ефира на Дарик експерти по пътна безопасност коментираха одобреното на първо четене отпадане на знаците за стационарна и мобилна камера на пътя. Според Димитър Ганев от Обществения съвет за пътна безопасност мярката е полезна, но няма да реши проблема с броя на загиналите. Според данните за 2016 г. едва шестима души са загинали при инцидент заради превишена скорост. Мерките срещу превишената скорост, алкохола и наркотиците няма да намалят броя на катастрофите с фатален край, смята Христо Радков, председател на МЕНСА.

От АПИ съобщиха, че установените потенциални рискове в 16 от тунелите у нас са обезопасени. Предстои довършването на ремонтните дейности в десните тръби на тунелите Витиня и Ечемишка и тяхното пускане.