Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

 

Туроператори, туристически агенти и екскурзоводи, членове на обединение „Бъдеще за туризма“, отново ще протестират пред Министерски съвет на 04.08.2020 г., съобщава БНР. 

Тогава изтича едноседмичният срок за изпълнение на техните искания, едно от които бе среща с министър-председателя Бойко Борисов. Настояваме за спешна среща с премиера за изясняване на икономическата обстановка и за набелязване на мерки за предотвратяване на масовите фалити на туроператорите, заявиха от обединението.

Пакетът от искания, с който бе запознат министърът на туризма Марияна Николова миналия вторник, включва още:

финансово оздравяване на сектора и разработване на спешен кризисен план за подпомагане на туроператори, туристически агенти и екскурзоводи;

незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безусловна безвъзмездна помощ за най-засегнатите сегменти – туроператори, които осъществяват изходящ туризъм. Тяхната дейност бе спряна на 13.03.2020 г.;
разработване на програми за запазване и стимулиране на заетостта в сектора чрез обучение и преквалификация по линията на европейските програми.

Първият протест на заетите в туризма бе на 28.07.2020 г. Техни представители бяха приети от министър Николова, която им обеща подкрепата си, в т.ч. и за съдействие в осигуряването на ликвидни средства за фирмите в сектора. Искането още същия ден бе внесено във финансовото министерство. Последваха срещи с представители на Министерството на труда и социалната политика.

Предлаганите от екипа на министър Сачева мерки за стимулиране на заетостта обаче са неприложими за запазването на квалифицирания и специфичен персонал, зает в туроператорската, турагентска и екскурзоводска дейност.

Настояваме за ангажираността към проблемите на сектора от страна на кабинета и насрочването на среща с министър-председателя Бойко Борисов, обобщават от обединение „Бъдеще за туризма“.

Протестът е на целият бранш и в него ще се включат членове от всички браншови организации споделящи исканията.