Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

МОН обмисля да удължи учебната година за 1-6 клас с 2 седмици

Учебната година да се удължи с две седмици за всички ученици от първи до шести клас, планира Министерството на образованието и науката. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев след наложените нови противоепидемични мерки, сред които е и пълно затваряне на училищата за всички ученици, от първи до дванадесети клас.

"Обмисляме да удължим учебната година на първи - шести клас на този етап с две седмици, като, в същото време, трябва да имаме предвид, че не е добре следващите седмици децата да нямат занимания", каза министърът на пресконференция днес и посочи, че такава ангажираност може да се постигне с дни за проектни дейности и занимания по интереси.

Това, което обмисляме, е да разширим учебната година по линия на проектните седмици - такава има за учениците от първи до трети клас. Тоест ако учениците решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси, проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец."

Докато за първи - шести клас има маневреност през юни, за 7 - 12 клас - по-скоро няма такава. "Не искаме да навлизаме в юли, толкова ни е буферът, две седмици", каза министърът.

Педагогическите съвети ще решат кога да бъде проектната седмица. Ако я оставят за накрая, тогава ще могат да организират и екскурзии.

При 7-12 клас няма да има удължаване на този етап.