Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Читателите на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ ще могат да резервират и презаписват книги от дома си

Нов софтуерен продукт, който е монтиран в сграда на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“, улеснява работата на библиотечните работници и на читателите.

Светлозар Рачев от фирма PS-Tm която разработва софтуер за библиотеки от 30 години, обяснява процеса:“ Поводът за посещението тук е свързан с монтирането на сървъри, които да обслужват библиотеката. Единият е за вътрешна работа на библиотекарите, а другият за читателите извън библиотеката. От дома си, те могат да проверяват какви книги дължат, да резервират книги, да търсят в базата и статии по теми, които ги интересуват“.

Освен това фирмата монтира инсталация на съвременна технология при работата на библиотеките, чрез която с чип се маркират книгите. Това дава информация за инвентарния и номер или друга, с която може да се прави автоматизирано заемане на книги без заемни бележки. По този начин се опазва библиотечният фонд, тъй като е монтирана и специална врата, която защитава от кражба на книги.

Третата новост е инвентаризацията на книгите, която ще бъде максимално улеснена. Със специално устройство ще се минава по рафтовете с книги и наличните екземпляри ще се отразяват, за да може след това да се направи инвертаризация на целия фонд.

Едноседмичното обучение на тема „Автоматизирана библиотека“ включва и лекции на

Галина Савова. Дългогодишният библиотекар и обучаващ запозна своите колеги с цялата програма. Различните модули в нея са за обработка и за обслужване на читатели в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ Бургас.

„Автоматизирана библиотека“ ще помогне на библиотечните работници и на читателите, ще облекчи работата с потребителите. Процесът е изцяло автоматизиран и чрез него читателите ще могат по-лесно да намерят търсените документи и на място и през интернет търсачката.

Така съвсем реално, Библиотеката става едно от най-съвременните места, подходящи за хора от различни поколения.