Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Бродуейският мюзикъл „Целуни ме, Кейт!” отново на бургаска сцена

 

Един от най-популярните бродуейски мюзикъли – „Целуни ме, Кейт!“ ще се играе отново в Бургас – на 28 май, петък, от 19 часа в залата на Бургаската опера. След няколко успешни представления, постановката вече оформи своя зрял облик. В мащабния мюзикъл взема участие целият състав на Бургаската опера. Зарядът на постановката, който е роден и надграждан от създателите на мюзикъла, се разгръща изцяло в сценичното действие, зареждайки с настроение и носейки послания – за тежестта на вечните ценности, за изборите на сърцето, за истински стойностните неща, имащи място и роля в живота.  

 

Мюзикълът „Целуни ме, Кейт!“ е по музика на американския композитор Коул Портър и е създаден по мотиви от Шекспировата комедия „Укротяване на опърничавата”. Заглавието се поставя за първи път на българска сцена – с официално откупени авторски права. Запомнящата се премиера бе на 4-ти септември 2019 г., а спектакълът вдигна на крака и столичната публика в Народния театър „Иван Вазов“ – на 19-и ноември 2019 г., както и зрителите в Пловдив и Горна Оряховица.

 

„Целуни ме, Кейт!” предоставя на публиката възможност да съпреживее вълнуващата нишка и забавните обрати в сценичното действие и да се потопи в атмосферата на една съвременна приказна история, която всички на сцената разказват – чрез способите на музикално-сценичното изкуство. Целият артистичен състав е в творчески синхрон с оркестрантите, пресъздаващи прекрасната музикална партитура, под диригентската палка на Цанислав Петков. Получава се оригинална препратка към духа на Шекспир, осъвременен чрез средствата на американския мюзикъл, и комплексното усещане за симбиоза между либрето, музика и успешно сценично пресъздаване на образите. А "опърничавата" – напълно според Шекспировия сюжет, бива укротена, защото това е логиката на живота и отношенията. И посланията на мюзикъла, в който се преплитат две сюжетни линии, като "театър в театъра", се получават ненатрапчиво – като интелектуална закачка.

 

Майсторската режисура на доц. д-р Александър Текелиев е с осъвременени препратки, като същевременно се придържа към каноните на класическия мюзикъл. Оригиналната сценография с авангардна визия е на Денис Иванов, който е и създател на  костюмите, изработени с романтичен оттенък и художествен усет. Хореографията – балетният състав е неотменна част от сценично действие, е на Желка Табакова. Важна за изграждането на цялостната визия на спектакъла е и ролята на асистент-режисьорите Лина Пеева и Петър Тихолов, който публиката ще види и на сцената – в образа на сенатора Хаулъл. Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Йордан Ковачев.

 

Сюжетът на „Целуни ме, Кейт!“ преплита две основни линии – едната, разказваща вечно забавната и поучителна история на „Укротяване на опърничавата“, в която действието се развива по времето на Шекспир, и другата – в средата на миналия, XX век. Кинозвездата с опърничав характер Лили Ванеси/ Катерина – в сюжетната линия от „Укротяване на опърничавата“, ще бъде сопраното Шмилена Султанова. Тя ще пее в сценичен тандем със солиста на Националния музикален театър – тенорът Марчо Апостолов, който ще се представи в ролята на Фред Греъм/ Петручо. Мария Цветкова-Маджарова, сопран, ще влезе в образа на своенравната кокетка Лоис Лейн/ Бианка. Надареният с разностранни таланти Бранимир Недков ще се превъплъти в ролята на Бил Калън/ Лученцио и ще покаже не само певчески, но и балетни умения на сцената. В останалите, също важни за сюжетното развитие роли, ще бъдат: в образа на строгия Хари Тревър/ Баптиста /баща на „опърничавата” Катерина/ ще представи басът Веселин Христов, гардеробиерката на звездата Лина Ванеси – Хети ще бъде очарователната Дарина Запрянова, надареният с многостранни таланти Пол, който също готви музикална изненада за публиката –  баритонът Йордан Христозов.

 

Забавните роли с криминално-комичен привкус на Първи и Втори гангстер изпълняват басът Диман Панчев и тенорът Мирослав Димитров. В образа на сенатора – спонсор на театралния спектакъл и кандидат за ръката на кинозвездата Лили Ванеси – г-н Харисън Хаулъл, ще се представи Петър Тихолов. В ролите на обожателите на Бианка /в сюжетната линия от „Укротяване на опърничавата”/ ще бъдат: Хортензио – Любомир Тодоров, Гремио – Милен Динолов, Ралф – Александър Перпериев. Вълю Тотев влиза в образа на портиера.