Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Без алкохолни турове в Слънчев бряг това лято заради пандемията

Алкохолните турове са забранени това лято в морските курорти заради коронавируса, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред ресорната парламентарна комисия. Пред журналисти тя уточни, че "Слънчев бряг" АД  ще изготви специални указания за забрана на среднощните обиколки по барове, изключително популярни сред британските туристи. 

По повод предстоящото отваряне и на закритите помещения на заведенията от 1 юни се очаква появата на съвместни указания на туристическото и здравното министерства за работа в условия на коронавируса. Те ще бъдат аналогични на изискванията за дистанция между масите в откритите площи и терасите.

Министър Ангелкова предлага от 15 юни, ако епидемичната обстановка позволява, да бъдат отворени и дискотеките, и нощните и пиано баровете. За тях също ще има указания за работа. От 15 юни се очакват и първите чартърни полети с организирани туристи от чужбина. Водят се разговори с Великобритания, Русия и Израел, но все още няма яснота кога ще отворят границите си за туристически пътувания.

Румъния също не е посочила откога ще свали карантината. Редица курорти разчитат на румънски туристи и очакванията са извънредното положение в северната ни съседка да бъде вдигнато до края на тази седмица, заяви Ангелкова. 

По повод недоволството на водните спасители да бъдат оставени по един на пост това лято по плажовете, Ангелкова подчерта, че няма да бъде допуснато туристите за бъдат поставени в риск. Много концесионери обявиха, че ще намалят броя на спасителите и на постовете, заради свият разходите си, след като чадърите и шезлонгите ще бъдат с намалени с минимум на 50% цени. "Ако се наложи да има по един спасител, ще е през юни, когато се очаква ниска заетост, или през септември. Ще се направи организация, според която ще има задължително допълнителен спасител, който  да реагира и при необходимост да замени колегата си", заяви министърът. Предстои ведомството заедно с БЧК да публикувани конкретни указания за водно-спасителната дейност това лято.

 

Концесионерите решават дали да има по 1 или 2 спасители на пост

Заедно с Българския Червен кръст работим активно за гарантиране на безопасна почивка на туристите през лятото и ще осигурим надеждно водно спасяване на морските плажове. Няма да допуснем по никакъв начин риск за живота и здравето на посетителите, заяви  министърът на туризма Николина Ангелкова, която проведе работна среща с председателя на БЧК акад. Христо Григоров и Антон Налбантов, директор на водноспасителната служба в БЧК.

В приетите промени в Закона за здравето в разпоредбата за водното спасяване се дава правна възможност за лято 2020 да се намали броят на спасителите на някои плажове, но такъв вариант е записан единствено като възможност по преценка на Министерството на туризма, според заетостта на съответния плаж и неговото географско разположение. Няма да прибягваме до нея за сметка на сигурността и здравето на туристите, категорична бе министър Ангелкова. Броят на водните спасители е двама на един спасителен пост съгласно одобрената от Министерството на туризма схема за водно спасяване за съответния  плаж. Всеки стопанин на плажа, който би искал да се възползва от законовата промяна, може да направи своето предложение съгласно изричните указания на министерството, като финално допълнителната схема за водно спасяване за лято 2020 г. ще бъде съобразена с фактическата обстановка, заявиха министърът на туризма и председателят на БЧК. 

Министър Ангелкова и събеседниците й обсъдиха и текстовете на указанията, че на всеки спасител трябва да е осигурен сменник, както и достатъчен брой спасители за цялото работно време на плажа.

Предвиждат се строги наказания за неспазване на реда, посочи министър Ангелкова.

Тя и представителите на БЧК подчертаха, че промените в Наредбата за водното спасяване, които предстои да бъдат приети от Министерския съвет, се базират изцяло на предложенията на БЧК. Проектопромените предвиждат на територията на националните курорти спасителните постове да бъдат разположени на разстояния от по 100 м, а на останалите плажове - по 150 м.

На срещата бяха дискутирани възможностите за по-нататъшно партньорство, за да се осигури безпроблемно пребиваване на морските ивици в условията след пандемията от COVID-19. Акад. Григоров изрази задоволство от успешната съвместна работа с Министерството на туризма и увереност, че въпреки кризата лято 2020 г. ще е възможност отново да докажем, че България е сигурна дестинация за българските и чуждестранните туристи.

23 морски плажа ще имат нулеви цени на чадъри и шезлонги за лято 2020 г.

Изтече срокът, в който наемателите и концесионерите трябваше да обявят в Министерството на туризма своите предложения за намаления на цените за плажни принадлежности, което според закона трябва да е минимум с 50 на сто.

Според постъпилите предложения безплатни ще са чадърите и шезлонгите на плаж  Шкорпиловци-юг, Област Варна (Община Долни чифлик), и плажовете в Област Бургас както следва:

Обзор-юг; Козлука; Делфин; Елените 2 (Община Несебър),

Ахелой (Община Поморие),

Бургас-север, Бургас-централен; Атанасовска коса (Община Бургас),

Росенец-север; Каваци-север; Каваци-юг; Дюни-юг; Дюни (Община Созопол),

Приморско-централен; Младост ММЦ (Община Приморско),

Къмпинг Нестинарка; Къмпинг-юг; Мечата дупка 2; Лозенец; Попски плаж 5; Царево-централен; Къмпинг Делфин (Община Царево).

Извън тях цените на плажните принадлежности на основната част от останалите плажове варират от 1 до 5 лева, т.е. намалението е сериозно спрямо миналата година. В Златни пясъци плажните принадлежности ще са по 2 лв., в Слънчев бряг ще са по 4 лв., в Албена – по 1 лв.

До 30 май 2020 г. министърът на туризма трябва да изпрати уведомление до стопаните на плажовете за намаление на концесионното и наемното възнаграждение, изцяло съответстващо на процента на намаление на цените на плажните принадлежности.

Таблицата подлежи на актуализация с оглед предстоящото сключване на договори за концесия или наем за плажовете, за които се провеждат такива процедури.

Златко Димитров: „Ако предложим сигурен плаж и спокойна почивка, българите ще изберат Слънчев бряг“

„Необичайна за Слънчев бряг е тази гледка – през април курортът е празен, няма туристи, няма отворени туристически обекти, няма отворени търговски обекти. Тази неизвестност ни поставя в неприятна ситуация“, коментира извънредното положение в най-големия морски курорт у нас изпълнителният директор на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров.   

„В момента подготвяме комплекса за летен туристически сезон чисто административно. Намираме се в положение на „нисък старт“ и когато бъдат вдигнати ограниченията и забраните, сме готови да обезпечим сезона и да подпомогнем бизнеса и туристите. Имаме план А, B и C за инвестициите, които сме готови да направим, в зависимост от развитието на ситуацията. Ще преструктурираме някои от предварително планираните разходи, свързани с озеленяване, облагородяване, осветление, видеонаблюдение, в посока минимизиране рисковете за здравето на туристите и персонала“, начерта плановете Димитров и допълни:  

„Много е трудно в момента човек да прави прогнози, тъй като сме изправени пред нещо, което досега не се е случвало. Но хотелиерите са достатъчно гъвкави, справяли са се с много кризи, знаят какво да направят, преминали са през много препятствия, така че аз оставам на тях и разчитам на тях да бъдат и в тази много тежка ситуация гъвкави, целенасочени и да предложат най-доброто, което имат в момента, за да може Слънчев бряг да отвори и да посрещне туристи". 

От акционерното дружество се надяват на късен туристически сезон през юли и август, и ако е хубаво времето – през първата половина на месец септември. Разчитат на солидарност от страна на българите да бъде подпомогнат българския продукт в момент на криза. 

„Призовавам българите да изберат българското. Ако ние в този момент предложим един сигурен плаж, едно висококачествено настаняване, една спокойна почивка, мисля, че Слънчев бряг ще бъде повече от гостоприемен за българските туристи", остава оптимист за сезона Златко Димитров.ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Зимни бури и наводнения в Нова Зеландия, армията помага

 

Зимна буря предизвика наводнения в много райони на Южния остров в Нова Зеландия, след като в рамките на 24 часа се изля проливен дъжд - над два пъти повече от средното количество за юли, предаде ДПА.

Бедствено положение беше обявено в най-големите градове на острова Крайстчърч и Дънедин. Армията изпрати допълнителни войници през изминалата нощ да се включат в спасителните операции.

Общо 140 военни с дузина камиони осигуряват спешна помощ на блокираните от наводненията жители.

 

ОБЩИНИ

ИКОНОМИКА

ПОЛИТИКА